Zahedi Nooghabi M, Fattahi R, Salehi Fadardi J, Nowkarizi M. Eye Tracking Method in Human-Computer Interaction: Assessing the Interaction based on the Eye Movement Data. .... 2018; 34 (1) :349-374
URL:
http://jipm.irandoc.ac.ir/article-1-3500-fa.html
زاهدی نوقابی مهدی، فتاحی رحمت الله، صالحی فدردی جواد، نوکاریزی محسن. روش ردیابی چشم در تعامل انسان-رایانه؛ بررسی فرایند تعامل بر پایه داده های حرکات چشم. پژوهشنامه پردازش و مديريت اطلاعات. 1397; 34 (1) :349-374
URL: http://jipm.irandoc.ac.ir/article-1-3500-fa.html
دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده: (6910 مشاهده)
امروزه، عمده خدماتی که برای زندگی روزمره در دسترس انسان قرار میگیرد، از طریق نظامهای رایانهای است. خدماتی مانند جستوجوی اطلاعات و خرید تحت وب جزء متداولترین تعاملات کاربران با نظامهای اطلاعاتی تحت وب هستند. کاربران، اطلاعات دریافتی از طریق نظامهای اطلاعاتی را واکاوی کرده و مورد پردازش قرار میدهند. نظریه پردازش اطلاعات در ذهن انسان تأکید دارد که فرد اطلاعات را از محیط دریافت، پردازش، و تحلیل میکند. همچنین، درک محرکهای پیرامونی، قراردادن موارد درکشده در حافظه، و بازیابی موارد یاد گرفتهشده از حافظه در نظریه پردازش اطلاعات مورد بررسی قرار میگیرد. رابط کاربر امکان استفاده از سیستم و رسیدن به هدف کاربر در برقراری ارتباط با سامانه را مهیا میکند. اگر رابط کاربر بهخوبی طراحی شده باشد، مسیری که کاربر در آن برای انجام هدفها و وظایفش بهطور مؤثر و بهینه انجام میدهد، روند منطقی خواهد داشت. در غیر این صورت پراکندگی محیط رابط باعث استفاده نامناسب از آن میشود. بهعبارت دیگر، اگر رابط کاربر بتواند توجه کاربر را جلب کند، تعامل بهصورتی موفقیتآمیز انجام خواهد شد.
برای بررسی نحوه تعامل انسان-رایانه، روشها و فنون بسیاری ابداع شده و بهکار رفته است. روش ردیابی چشم، انجام پژوهشها و دریافت دادههای کیفی و کمی را ممکن میسازد. دستگاه بینایی یکی از تخصصیترین عضوها در ادراک بشر و یکی از مهمترین حواس پنجگانه است. به همین دلیل، اعتماد بیشتری به دادههای آن میشود. اساس توسعه این روش فرضیه چشم-ذهن است. معنای فرضیه چشم-ذهن این است که ثبت حرکت چشم میتواند نشاندهنده توجه شخص در ارتباط با تصویر یا محرک مقابل وی باشد. این فکرکردن میتواند از علاقه یا مشکل پیش روی کاربر حکایت کند. انواع مختلف حرکات چشمی وجود دارد، ولی اساس جستوجوی دیداری متشکل از دو جزء است: خیرهشدنها و حرکات پرشی.
ردیابی چشم، حجم عظیمی از دادههای عینی در مورد فرایندهای توجه کاربران ارائه میکند. این فرایندها اغلب بسیار سریع و ناخودآگاه هستند. تفسیر دادههای چشمی ثبت و ضبطشده سخت است و استخراج دادههای آن به کار زیادی احتیاج دارد. افزون بر آن، شرایط محیط اجرا و سلامت آزمودنی باید در نظر گرفته شوند. در نهایت، میتوان بیان داشت که حرکتهای چشمی برای آگاهی از ویژگیهای ادراکی پایین به بالا (عینی به ذهنی) از جهان بیرونی و فرایندهای شناختی بالا به پایین (از ذهن به واقعیت) در ذهن حیاتی هستند.
نوع مطالعه:
مروري |
موضوع مقاله:
فناوري اطلاعات دریافت: 1395/11/5 | پذیرش: 1395/12/4 | انتشار: 1396/3/7