Samiei M, Taheri S M, Farzadi S. Identification and ranking of supply chain risks in Digital Libraries State universities of Tehran based on ISO 31000 standard.. .... 2022; 37 (3) :749-780
URL:
http://jipm.irandoc.ac.ir/article-1-4513-fa.html
صمیعی میترا، طاهری مهدی، فرزادی سمیه. شناسایی و رتبهبندی ریسکهای زنجیره تامین در کتابخانههای دیجیتالی دانشگاههای دولتی شهر تهران بر اساس استاندارد ایزو 31000. پژوهشنامه پردازش و مديريت اطلاعات. 1401; 37 (3) :780-749
URL: http://jipm.irandoc.ac.ir/article-1-4513-fa.html
گروه علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه علامه طباطبائی؛ تهران؛ ایران
چکیده: (813 مشاهده)
پژوهش حاضر با هدف شناسایی و رتبهبندی ریسکهای زنجیره تأمین در کتابخانههای دیجیتال دانشگاههای دولتی شهر تهران بر اساس استاندارد ایزو 31000 ویرایش سال 2018 انجام شده است. این پژوهش به لحاظ ماهیت از نوع کاربردی، و روش اجرای آن پیمایشی-تحلیلی با فنون آنتروپی «شانون» برای وزندهی ریسکها و «تاپسیس» فازی برای رتبهبندی ریسکها بوده است. با استفاده از منابع مرتبط و پژوهشهای پیشین، پراهمیتترین ریسکها شناسایی شد که به طراحی پرسشنامهای با پنج مؤلفه و 109 گویه انجامید. پایایی پرسشنامه بر اساس ضریب هماهنگی درونی و با استفاده از ضریب آلفای «کرونباخ» توسط نرمافزار SPSS محاسبه شد، و ارزش آنها در هر یک از ابعاد پرسشنامه بزرگتر از مقدار 98/0 بهدست آمد. تحلیل و سنجش ریسکها با استفاده از فنون ذکرشده انجام شده است.
در این پژوهش ریسکهای زنجیره تأمین در پنج بخش (تأمینکنندگان، تولید و مدیریت منابع دیجبتال، توزیع منابع دیجیتال، خدمات به کاربران، و ریسکهای مشترک بین اجزای زنجیره تأمین) مورد ارزیابی قرار گرفته است. در بخش تأمینکنندگان، 24 شاخص ریسک شناسایی شد که شاخص ریسک «تغییرات و بیثباتی در نرخهای ارزی» با 73 درصد بالاترین رتبه را داشت. در بخش تولید و مدیریت منابع دیجیتال، 26 شاخص ریسک شناسایی شد که شاخص ریسک «خطمشی مجموعهسازی منابع دیجیتال» با 73 درصد حائز بالاترین رتبه شد. در بخش توزیع منابع دیجیتال، 19 شاخص ریسک شناسایی شد و شاخص ریسک «امکان ارائه خدمات امانت مبتنی بر وب در کتابخانه دیجیتال» با 84 درصد دارای بالاترین رتبه بود. در بخش خدمات به کاربران، 21 شاخص ریسک شناسایی شد و شاخص ریسک «امکان جستوجو با هر مرورگر درکتابخانه دیجیتال» با 88 درصد بالاترین رتبه را از آن خود کرد و در بخش ریسکهای مشترک بین اجزای زنجیره تأمین، 19 شاخص ریسک شناسایی شد که شاخص ریسک «افزایش قیمت سختافزارهای اجزای زنجیره تأمین به جهت تغییرات نرخ ارز» با 82 درصد بالاترین رتبه را کسب نمود.
بر اساس رتبهبندی ریسکها با استفاده از تکنیک «تاپسیس» فازی در زنجیره تأمین کتابخانههای دیجیتال دانشگاههای شهر تهران «ریسکهای مربوط به تأمینکنندگان»، «ریسکهای مشترک بین اجزای زنجیره تأمین»، «ریسکهای مربوط به خدمات به کاربران»، «ریسکهای مربوط به تولید و مدیریت منابع دیجیتال» و «ریسکهای مربوط به توزیع منابع دیجیتال» بهترتیب، رتبه 1 تا 5 را از نظر اهمیت کسب کردند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
پایش و ارزیابی تأثیر دریافت: 1399/4/7 | پذیرش: 1400/4/20 | انتشار: 1401/1/10