دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده: (4815 مشاهده)
هدف: هدف از انجام پژوهش حاضر شناخت تواناییهای کتابداران و زیرساختهای فناوری مورد نیاز برای ارائه خدمات مرجع الکترونیکی در دانشگاه فردوسی مشهد و پی بردن به کاستیهای مربوطه برای راهاندازی این خدمات میباشد.
روش و ابزار پژوهش: این پژوهش از نوع کاربردی است و به روش پیمایشی انجام شد. برای این بررسی، از نظرسنجی، مصاحبه و مشاهده استفاده شد. ابزارهای محقق ساخته پژوهش شامل پرسشنامه، مصاحبه ساختاریافته و سیاهه وارسی، بر پایه رهنمودهای ارائه شده توسط انجمنهای روسا، ایفلا و همچنین سایر متون مرتبط از جمله پرسشنامه خلاقیت تورنس طراحی شدند.
جامعه پژوهش: جامعه پژوهش را کلیه کتابداران شاغل در بخشهایی مانند مرجع، پایاننامه و اطلاع رسانی مرکز اطلاع رسانی و کتابخانه مرکزی دانشگاه فردوسی و کتابخانههای دانشکدهای (32 نفر) که در زمان انجام پژوهش به ارائه خدمات به کاربران مشغول بودند و همچنین یکی از مسئولان آن مرکز تشکیل داد.
یافتهها: یافتهها نشان میدهد در حالی که تمامی کتابداران دانشگاه فردوسی مشهد ارائه خدمات مرجع الکترونیکی به کاربران را ضروری می دانند، ولی در حد مطلوبی از این روشها برای ارائه خدمات استفاده نکرده اند. در این میان، از پست الکترونیکی به بیشترین میزان و چت به کمترین میزان استفاده شده است. در زمینه مهارتهای مورد سنجش، تنها 28% کتابداران معتقدند دارای مهارتهای فناوری و نزدیک به 50% بر این باورند که مهارتهای جستجو و اطلاع یابی مناسبی در زمینه ارائه خدمات مرجع الکترونیکی دارند. از نظر مهارتهای فردی (یعنی خلاقیت، خطرپذیری و ...) بیش از 60% کتابداران خود را دارای مهارتهای مناسب دانستند. آموزش ضمن خدمت، برنامه ریزی و نظارت و هدایت کتابداران در استفاده از آموختهها و امکانات فناوری در ارائه خدمات مرجع از جمله پیشنهادهای پژوهش است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
كتابداري و اطلاع رساني دریافت: ۱۳۹۳/۶/۱۱ | پذیرش: ۱۳۹۳/۶/۱۱ | انتشار: ۱۳۹۳/۶/۱۱