سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، تهران، ایران
چکیده: (883 مشاهده)
با توجه به اینکه فهرستهای کتابخانهای در وب پنهان قرار دارند، این پژوهش با هدف افزایش یافتپذیری و رؤیتپذیری رکوردهای کتابشناختی فهرست برخط دسترسی همگانی (اپک) «سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران» انجام شد. در این پژوهش «اپک» از منظر مؤلفههای «سئو» (رؤیتپذیری، رتبهبندی و نرخ کلیک) در «گوگل» قبل و بعد از بهرهگیری از ابزار جستوجوی «گوگل» سنجیده شد.
روش پژوهش اقدامپژوهی است. جامعه پژوهش رکوردهای کتابشناختی «کتابخانه ملی ایران» است. این رکوردها در قالب نقشه سایت به ابزار کنسول جستوجوی «گوگل» ارسال شد. در این روش از مراحل سهگانه «لوین» (برنامهریزی، اجرا و ارزیابی) برای طراحی مراحل اقدامپژوهی استفاده شد.
نتایج پژوهش نشان داد که در مدت کمتر از چهار ماه از ارسال اولین نقشه سایت به ابزار «گوگل»، افزایش پنجبرابری رکوردهای نمایهسازی از ۱۷۹۴۸ به ۹۰۳۳۰ مشاهده شد. در این مدت ۴ درصد از «یوآراِل»های نقشههای سایت ارسالشده به کنسول جستوجوی «گوگل» نمایهسازی شده بود که این تعداد روزانه رو به افزایش است. از منظر سایر مؤلفههای «سئو» (رتبهبندی و نرخ کلیک) تنزل رتبه از ۷/۸ به ۸/۶ و نیز نرخ کلیک از ۱۲/۵درصد به ۱۱/۱درصد مشاهده شد. بالاترین نرخ کلیک مربوط به کامپیوتر رومیزی با ۱۹/۳درصد است.
نرخ کلیک از تقسیم تعداد کلیکها بر تعداد نمایشها به درصد بیان میشود. با افزایش تعداد نمایش «اپک» در نتایج جستوجو که ناشی از نمایهسازی رکوردهاست، تعداد کلیکها نیز باید افزایش یابد تا سرانجام، نرخ کلیک بالایی بهدست آید. بنابراین، آنچه که میتواند نرخ کلیک را با توجه به نمایهشدن رکوردهای «اپک» افزایش دهد، بالا آوردن رتبه «اپک» از هشتم به سه رتبه اول است. تغییرات زیرساخت و پرداختن به تگها و متاتگها میتواند این رتبه را افزایش دهد. افزایش دوبرابری نرخ کلیک در کامپیوتر رومیزی نسبت به موبایل نیز هشداری به «کتابخانه ملی ایران» است که معماری «اپک» پانزده سال پیش خود را تغییر اساسی دهد. امروزه، سازگاری با موبایل یکی از مؤلفههای مهم در رتبهبندی «گوگل» است. «اپک کتابخانه ملی ایران» همانند سایر «اپک»های دنیا نیاز به برنامهریزی استراتژیک و مداوم برای رؤیتپذیری و رتبهبندی بالا در وب دارد.